Obezite
Obezite
Tüp Mide
Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı, obezite ve metabolik cerrahide uygulanan yöntemlerden biridir. Operasyonda mide, hacim olarak küçültülür. Ameliyat sırasında midenin büyük bir kısmı laparoskopik cerrahi operasyonla alınır. Geriye kalan midenin görüntü olarak tüpü andırmasından dolayı işlemin adı tüp mide ameliyatı olarak geçmektedir.
Tüp Mide Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?
Çeşitli nedenlerle aşırı kilo sorunu yaşayan, bu sebeple sağlıkları ve hayatları ciddi şekilde olumsuz etkilenen kişileremide küçültme ameliyatları uygulanabilmektedir. Bu amaçla yapılmakta olan birçok obezite ve metabolik cerrahi operasyonu mevcuttur. Gastric Sleeve (Tüp Mide) de bu yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
İşlem, hasta genel anestezi etkisi altına alınarak uygulanır. Operasyon, laparoskopik cerrahi yöntemlerle yürütülür. Karın üzerinde yapılan küçük kesilerle açılan deliklerden, cerrahi aletlerle ve cerrahi izlem kamerasıyla içeri girilerek yürütülür. Operatör, cerrahi izlem kamerasının bir ekrana yansıttığı görüntüleri izler, ameliyatı bu şartlarda yapar. İşlem sırasında hastanın midesinin yaklaşık %80’i alınır.
Operasyon esnasında, midenin “fundus” bölgesi çıkartılarak alınır. Geriye kalan midenin şekli tüpü andırır, işlemin adı da buradan gelmektedir. Fundus bölgesi alındıktan sonra, bu bölgeden salgılanan “Ghrelin” isimli hormon da otomatik olarak ortadan kaldırılmış olur. Ghrelin, kişiye açlık hissini veren hormondur. Bu hormonun yokluğu durumunda açlık hissi azaltılarak, kişinin kilosunu koruması sağlanır.
Operasyon süresi yaklaşık 1 saat civarında seyreder. İşlem sonrasında kişiler, ortalama 2 gün hastanede izlendikten sonra taburcu edilmektedirler.
Gastrik Bypass
Gastrik bypass ameliyatlarında midenin büyük bir bölümü bypass edilerek küçük hacimli (yaklaşık 30-50 cc) bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsaklara dikilir.
Bu ameliyatta hem diğer obezite cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi mide hacminin küçültülmesi hem de bağırsakların bir bölümünün devre dışı bırakılarak, tüketilen yiyeceklerin bir kısmının emilmeden atılması hedeflenir. Böylece hastalar hem daha az gıdayla doyar, hem de aldıkları gıdanın bir kısmı emilir.
Nasıl Uygulanıyor?
Gastrik bypass cerrahisi de diğer obezite ameliyatları gibi genellikle laparoskopik yöntemle yapılır. Karın bölgesine açılan küçük kesilerden girilerek ameliyat gerçekleştirilir. Gastrik bypass ameliyatları için robotik cerrahi yöntemi de kullanılmaktadır.
Ameliyattan Sonraki Dönem
Cerrahiden sonra, küçük miktarlarda gıda alınmasıyla hastalar kolayca doygunluk hissedebilir ve bir süre sonra bu tokluk iştah kaybına dönüşmektedir.
Total gıda alımı anlamlı şekilde azalır. Yeni oluşturulan midenin küçülmüş boyutuna ve azalmış gıda emilimine bağlı olarak, gerekli vitamin ve mineral desteklerin kullanımı için cerrahın ve diyetisyenlerin talimatlarının izlenmesi gerekir.
Böylece hasta vitamin ve mineral kaybı yaşamadan kilo verebilir.
S.S.S
Hastanede ne kadar kalmam gerekecek?
Hastanede kalma süresi 3 gündür. Taburcu olmadan önce tüm kontroller yapılır ve hastanın hastaneden çıkmasına izin verilir.
Ameliyattan sonra çok ağrım olacak mı?
Bu cerrahi bir laparoskopik işlemdir, bilinç kazanmadan 1-2 saat önce hafif bir ağrı hissedebilirsiniz, bu süre zarfında ciddi bir rahatlama sağlamak için ağrı pompası kullanılır. Daha sonra 6-8 saat içinde yürüyecek kadar rahatlama hissedeceksiniz.
İşten ayrılmam ne kadar sürer?
Hastaneden taburcu olduktan sonra 1 hafta içinde işinize ve normal rutininize dönebilirsiniz. Ancak özel sağlık durumu olanlar için cerrahın onayını aldıktan sonra işe başlamaları uygun olacaktır.
Ne tür beslenme değişiklikleri yapabilirim?
Ameliyat öncesi ve sonrası beslenme uzmanlarımız size detaylı bilgi verecektir. Hasta hastaneden taburcu olduktan sonra skype üzerinden beslenme eğitimi verilerek her konuda destek verilecektir.
Düzenli egzersize ne zaman devam edebilirim?
Ameliyattan sonra ilk birkaç ay hafif egzersiz programları önerilecektir. Tıbbi durumunuza göre olası egzersiz programları sizinle detaylı olarak paylaşılacaktır.
Postoperatif randevular için ne zaman gelmem gerekiyor?
Hastaneden taburcu olduktan sonra hasta ilişkileri sorumlumuz sizinle iletişime geçerek gerekli düzenlemeleri yapacak, kontroller ve olası kan testleri için sizi bilgilendirecektir.
Ameliyattan sonra herhangi bir ilaç kullanmam gerekecek mi?
Ameliyattan sonra sizden bazı vitamin takviyeleri (Demir, B12, multivitamin, kalsiyum, D vitamini) almanız istenecektir. Reçeteniz tıbbi durumunuza bağlı olarak sizin için hazırlanacaktır. Bu işlemin yaşam boyu vitamin alımını gerektirdiği vurgulanmalıdır.
Ameliyat geri alınabilir mi?
Gastrik bypass geri dönüşümlü bir ameliyattır. Ancak geri alma işlemi ilk ameliyattan daha zor olacaktır. Bu tip ameliyatlara karar verirken çok dikkatli olmak gerekir.